Hívj :  +3630/95-58-731

Fallóskút

Home  >>  Fallóskút

Fallóskút fekvése
Fallóskút Mátraszentimre egyik településrésze, 1995-ben közel 200 házból állt. A település a Mátra fennsíkja, azaz az Óvártól az Ágasvárig, keletre a Galya-tetőig húzódó gerince, délre a Bagolyirtás-Tóthegyes vonulata és a nagyparlagpusztai medencerész között elterülő 700-800 méter magasra emelkedő területnek a közepén fekszik.
Fallóskút nevének eredete
Nevét valószínűleg az alatta lévő bővizű Vállós-kúttól kapta. Ez bizonyára a helyi szlovák anyanyelvű lakosság ajkán torzult el a szlovák faloš (hamisság, álnokság) szóhoz hasonulva. Más forrás szerint az odatelepült szudétanémetek kiejtése révén lett Fallóskút. A terület egykor Hasznoshoz tartozott, majd Mátraszentimre megalakulásával ennek része lett.

 
matra-udules-szallas-matraszentlaszlo

Fallóskút nevezetességei
Nevezetessége a turizmus és a mátrai csodálatos élővilág, tölgyesek mellett a felső-mátrai templomok talán legismertebb búcsújáróhelye, a Mária-kápolna. Különlegesen szépek a tűzzománc stációk. A kápolnát az 1970-es évek végén építették a csodás jelenések helyén. Az ország különböző településeinek adományaiból készültek el 1992-ben, melyhez még a tengerentúlról is érkeztek adományok. 1996-ban készült el a szabadtéri oltár, illetve a kápolna előtti márvány Mária szobor.
 
2006-ban szentelték fel a Béke királynéja templomot, s ezzel befejeződött a fallóskúti kegyhely kiépítése. A Mária kápolna története viszonylag rövid időre nyúlik vissza, Sánta Lászlónénak 1947-ben jelent meg a Szűzanya Sánta Lászlónénak Hasznos községben. Kérte keresse meg a forrást, ennek hatására megtalálták a fallóskúti forrást. Csak évtizedekkel később épülhetett fel a kápolna. A templomhoz vezető út tűzzománc stációi Rácz Gábor iparművész alkotásai. Itt élt az ország egyetlen hivatásos remetéje, Paszkál, azaz Szél Sándor. A kegyhelyhez jelzett turistaút is vezet, ám gépkocsival is könnyen megközelíthető.
 
Fallóskút érdekessége a falu első részén található Gubola-házak, amelyek turistaszállásként működnek.

 

Ha további információkra lenne szükséged vagy szállást foglalnál, érdeklődj az űrlapon keresztül!

Teljes név (kötelező):

Telefonszám (kötelező):

Mikor foglalná el a szállást? (kötelező):

Meddig maradna a szálláson? (kötelező):

E-mail cím (kötelező):

További kérdés, megjegyzés:

Ellenőrző karakterek - CAPTCHA (kötelező):
captcha

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.