Hívj :  +3630/95-58-731

10 nap 10 túra a Felső-Mátrában

Home  >>  10 nap 10 túra a Felső-Mátrában

10 nap 10 túra

1. „Kisvasút nyomában”

Mátraszentimre – Blokkház – Szalajkaház – Karos-híd – Szén-patak völgye – Lajosháza

Jelzés: jel zkoc jel s jel skoc
Táv:
8 km

Szintemelkedés: nincs
Túraidő: 2 óra
Nehézségi fok:bakancs

Egykor a mátrai kisvasút egész Mátraszentimre aljáig, az úgynevezett Blokkházig közlekedett. Igaz, zömmel áruszállításra használták, mindeddig azonban csak ábrándozhattunk arról, milyen lehetett egykor ez az útvonal. Az elmúlt években a régi nyomvonal mentén 3,8 km hosszban a Szalajkaházig meghosszabbították a vasutat. A kisvasút ezen a szakaszon időszakosan közlekedik. Az élmény azonban egyedi és különleges, ahogyan a régi talpfákon gyaloglunk, láthatjuk a régi vasúti hidak még meglévő maradványait. Lajosházánál kiépített szalonnasütő- és pihenőhely várja a kirándulókat.

Tipp: Lajosházáról Mátrafüredre és Mátraházára folytathatjuk a gyaloglást. Ez utóbbi azonban erőteljesen emelkedő túra.

2. „Vörös-kő túra”

Mátraszentimre – Mátraszentistván – Vörös-kő-kilátó – Három falu temploma – Mátraszentimre

Jelzés:  jel z jel khar jel s jel kker
Táv: 7 km
Szintemelkedés: 200 m
Túraidő: 2 óra 10 perc
Nehézségi fok:bakancs

Kényelmes körtúra, Mátraszentimréről a jel z jelzésen indulunk el a Narád-oldalon keresztül. Mátraszentistván előtt a Sípark alsó részén vezet a jelzés, majd a Vidróczki csárdát érintjük. A csárda udvarán áll a település névadójának Szent István királynak faragott mellszobra. Innen utunkat a Vörös-kő-kilátó felé folytatjuk. A kilátót az elmúlt években újjáépítették, nevét a hegyen található vörös színű kövekről kapta. A kilátóból tiszta időben látszanak a Tátra csúcsai, ám szép látványt nyújt az alattunk elterülő Mátraszentistván és Mátraszentlászló is. Hazaúton a Felső-Mátra jelképévé vált Három falu templomát érintjük.

Tipp: Mátraszentistvánban a csárdában Vidróczki egész alakos faragott szobra és az életét bemutató kiállítás látható.

3. „Zarándok túra”

Mátraszentimre – Bagolyirtás – Fallóskút – Szentkút – Mátraszentimre

Jelzés: jel z jel zhar jel kkor
Táv: 8 km
Szintemelkedés: 160 m
Túraidő: 2 óra 20 perc
Nehézségi fok:bakancs

Kényelmes, nem túl hosszú körtúra. Bagolyirtás valódi üdülőtelep egyre több korszerű, minden igényt kielégítő családias panzióval. A fallóskúti Mária kápolna ma már országosan ismert búcsújáróhely. A kis kápolna mellett az 1990-es években indultak meg a fejlesztések, itt találjuk a Béke királynéja templomot, a szabadtéri oltárt. A Szentkút mellett vezet az országos Mária út is. A mátraszentimrei templom 1980-ban készült el, falán olvashatók Sík Sándor szép sorai a Mátráról. 2007-ben a Szent Imre emlékévben a település névadójának mellszobrát szentelték fel a templom előtt.

Tipp: Érdemes felkeresni a galyatetői kápolnát is, ahol gyakran fordult meg Kodály Zoltán.

4. „Sípark túra”

Mátraszentlászló – Három falu temploma – Sípark – Rönkhütte – Mátraszentistván

Jelzés: jel khar
Táv: 2 km
Szintemelkedés: 40 m
Túraidő: 30 perc
Nehézségi fok:bakancs

Különlegessége, hogy egy kényelmes kis körtúrában Magyarország legdinamikusabban fejlődő és egyben legkorszerűbb sícentrumát járja körbe. Így azok számára is élményt nyújt, akik a téli sportoknak nem hódolnak. A Sípark kiváló helyszíne az egyre népszerűbb mátrai nordic walkingnak. A K hár jelzés a mátraszentlászlói Favorit üdülőtől indul. A Három falu templomát megkerülve a Sípark bejáratához jutunk, innen a tavat északról megkerülve jutunk fel a csúcsra, majd leereszkedünk a Rönkhüttéhez. Innen balra romantikus séta következik a hidak alatt a sípálya aljához. Ezzel csatlakozik az út a jel z turistaúthoz, s pillanatok alatt a Vidrócki csárdához érünk. A Síparkban a közelmúltban önálló tanösvényt is kialakítottak.

5. „Kéktúra”

Galyatető – Mátraszentlászló – Mátraszentistván – Mátrabérc – Ágasvári th. – Mátrakeresztes

Jelzés: jel k jel p jel pker jel p
Táv: 12 km
Szintemelkedés: 100 m
Túraidő: 3 óra 10 perc
Nehézségi fok:bakancsbakancs

Túránkat a felújított galyai kilátóból kezdjük, ahonnan pompás körpanoráma nyílik. Az Országos Kéktúra útvonalán járni mindig különleges élmény. Galyatetőről az Ágasvári turistaházig viszonylag kényelmes túra, kevés, enyhe emelkedővel. Az úton több helyen is szép kilátásban gyönyörködhetünk. A turistaház előtt az érdekes alakú Szamár-követ találjuk. Itt válik el egymástól a jel k és jel khar jelzés. A turistaháztól az Országos Kéktúra Mátraverebély felé vezet tovább. Végül a fakanál „hazájában”, Mátrakeresztesen ér véget a túra.

Tipp: Amennyiben a jel khar jelzést választjuk, meredek, de viszonylag rövid, sziklás kaptatón jutunk fel Ágasvár csúcsáras, ahonnan nagyon szép panoráma tárul szemünk elé.

6. „Vándor túra”

Mátraszentimre – Fallóskút – Vándor-forrás – Csörgő-patak – Hutahely – Mátraszentimre

Jelzés: jel kkor jel zkor jel z jel p jel zkoc
Táv: 10,5 km
Szintemelkedés: 400 m
Túraidő: 3 óra 15 perc
Nehézségi fok:bakancsbakancs

A változatos túra első állomása a fallóskúti kegyhely a Mária kápolnával és a Béke királynéja templommal, valamint a csodatevő vízzel. Innen átszellemülten a Fiúsom-patak völgyén leereszkedve érjük el a Csörgő-patakot. (A patak túlsó felén található táblán a jel pkor jelzés már nem járható). A Vándor-forrástól felfrissülve vághatunk neki a Csörgő-patak völgyének. Elnevezését a hagyomány szerint az áradásokkor egymásnak ütődő kövek „csörgő” hangjáról kapta. Néhány patakátkelés után – esős időszakban izgalmas kihívás – érjük el a Hutahelyet, ahol az egykori helyi mesterségnek állít emléket egy kis rekonstruált üveghuta. Innen egy hosszas emelkedőn, a csak nevében rémisztő Rothadt-bércen felkapaszkodva érünk vissza Mátraszentimrére.

7. „Fenyves túra”

Galyatető – Nyírjes bérc – Csór-réti-víztározó – Hatökör ura – Nagy-hidas bérc – Mátraháza

Jelzés: jel kker jel zkoc
Táv: 9 km
Szintemelkedés: 280 m
Túraidő: 2 óra 45 perc
Nehézségi fok:bakancsbakancs

Galyatetőről több úton is lejuthatunk Mátraházára, ezek egyike a 10. sz leírásként szereplő „Csúcs túra”, a jel s jelzés a Nyesettvár oldalában visz (jellegzetes kúpja a Felső-Mátra több pontjáról jól látható). A Nyírjesi erdészház után a jelzés elhalad a Csór-réti-víztározó mellett. A Hatökör urától Mátraházáig tartó szakasz erős emelkedő, melynek végén a mátraházai parkolóba jutunk. Útközben Wachter Jenő hegymászó emlékoszlopa mellett haladunk el, ő 1908-ban a Tátrában vesztette életét.

Tipp: Hosszabb, de mindenképpen kényelmesebb, ha végcélként Lajosházát választjuk a Hatökör urától a jel zker jelzésen. A régi vasút nyomvonalán jutunk le a kisvasút végállomásáig.

8. „Várak útja”

Galyatető – Galyavár – Mátraszentlászló – Vörös-kő-kilátó – Ágasvár – Ágasvári th. – Két vár köze – Cserteri várrom – Pásztó

Jelzés: jel phar jel kker jel sker jel k jel khar jel z
Táv: 18 km
Szintemelkedés: 550 m
Túraidő: 5 óra 45 perc
Nehézségi fok:bakancsbakancsbakancs

Viszonylag hosszú túra, érdekességét az adja, hogy több középkori vár maradványát is érinti, ám többségük csak sánc és árok. Galyavár a Mátra legmagasabban fekvő várhelye. A turistaút mellett csak nyomokban fedezhető fel az egykori földvár. Az út Galyavártól meredek, veszélyes! Ágasvár építőjének nevét és keletkezésének idejét nem ismerjük. Óvár Ágasvárral szemben, az erdővel borított 753 m magas hegycsúcson állt egykor. A Cserteri várrom alig meglévő maradványaitól Hasznoson át Pásztóra mehetünk tovább.

Tipp: Pásztó belvárosában a Múzeum tér látnivalói mindenképpen megérik a kitérőt.

9. „Hutahelyi túra”

Mátraszentimre – Hutahely – Csörgő-patak – Ágasvári th. – Ágasvár – Mátraszentistván – Mátraszentimre

Jelzés: jel zkoc jel khar jel k jel z
Táv: 13 km
Szintemelkedés: 500 m
Túraidő: 4 óra 10 perc
Nehézségi fok:bakancsbakancsbakancs

Sok szépséget tartogató, jó félnapos kirándulásra tervezhető program. A Gedeon- a Narád- és a Hutehelyi-patak összefolyásánál áll az egykori üveghuta rekonstruált mása. A három patak egyesüléséből születő Csörgő-patak völgye hangulatos része a túrának. Az egykori Csörgő-malom helye még felújításra vár, a Vándor-forrást azonban könnyen megtaláljuk az út mentén. Ágasvár csúcsának megmászása után már felüdülés a Mátrabérc gerincén a hazafelé tartó út.

Tipp: A turistaháztól kis kitérővel eljutunk a Török lábnyomhoz. A legenda szerint a tufás kőzetben látható két ovális mélyedés egy katona lábnyoma lehetett.

10. „Csúcs túra”

Mátraszentimre – Bőgős-rét – Galyatető – Csór-hegy – Vörösmarty fogadó – Kékestető

Jelzés: jel p  jel k jel skoc jel s
Táv: 16 km
Szintemelkedés: 800 m
Túraidő: 5 óra 20 perc
Nehézségi fok:bakancsbakancsbakancs

A túra előtt érdemes felkeresni a faluban a Mátra Ásványházat. Nehéz, ám mindenképpen szép élményeket nyújtó, akár egész napos programot kínáló túra. Az első emelkedővel már a Bőgős-rét után szembe találjuk magunkat Galyatetőre menet. A Csór-hegy előtt a turistaútról a Parádi-völgy látványában gyönyörködhetünk. Végül a Vörösmarty fogadótól a Kékesig ismét kaptató szakasz következik, de az ország tetejére egyszer mindenkinek fel kell mászni.

Tipp: Kisebb kitérő ugyan, de ha a jel s jelzést elhagyjuk Kékes felé menet, és a jel sker jelzésre váltunk, akkor a Sorkő sziklái alatt vadregényes úton jutunk át a jel kker jelzésre, ami az Országos Kéken végül a Sas-kő szép kilátást nyújtó emlékművéhez visz.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.